APPG MDS 2010 Question Paper with Answers

Here is the APPG MDSET 2010 Solved Question paper – Dental

For more previous papers:

APPG MDSET 2011 Solved Question paper

APPG MDSET 2012 Solved Question paper

It is very important to go through previous papers before going for the exam as there will be many repeated questions in the APPG MDS entrance exam each year.

APPG 2010 MDS solved question paper

APPG MDSET 2010 Question Paper with Answers:

1. Secretin is secreted by ?

  1. Duodenum
  2. Pancreas
  3. Liver
  4. Stomach

Ans: 1

2. Root completion after eruption of the tooth occurs ?

  1. At the time of eruption
  2. In 3 to 4 months
  3. In 2 to 3 years
  4. In 5 to 6 years

Ans: 3

3. In 60yr old adult, which of the following diseases causes expansile maxillary lesions ?

  1. Pagets Disease
  2. Acromegaly
  3. Rickets
  4. Fibrous Dysplasia

Ans: 1

4. Immature bony trabeculae are found in ?

  1. Fibrous Dysplasia
  2. Pagets Disease
  3. Rickets
  4. Cleidocranial Dysplasia

Ans: 1

5. Treatment of Submandibular salivary duct calcification includes ?

  1. Longitudnal incision and suturing the duct
  2. Longitudnal incision and suturing the wound leaving the duct open
  3. Transverse incision and suturing the duct
  4. Transverse incision and suturing the wound leaving the duct open

Ans: 2

6. After entering a radiolucent lesion in a 30 year old man, a hallow cavity without epithelial lining is seen. The most probabale diagnosis is ?

  1. Aneurasymal bone cyst
  2. Idiopathic bone cavity
  3. Hemorrhagic bone cyst
  4. Ameloblastoma

Ans: 3

7. Best way to differentiate a periapical cyst and periapical granuloma is ?

  1. Radiographically
  2. Histologically
  3. Clinically
  4. All of the above

Ans: 2

8. Increase in the incidence of dental caries occurs due to ?

  1. Xerostomia
  2. Sialorrhea
  3. Leukoplakia
  4. Periodontitis

Ans: 1

9. Which of the following drug induces Parkinsonism ?

  1. Chlorpheiramine
  2. Chlorpromazine
  3. Chloroquine
  4. Chlorhexidine

Ans: 2

  10. All of the following drugs are used in Tuberculosis, except ?

  1. Isoniazid
  2. Pyrazinamide
  3. Clofazimine
  4. Ethambutol

Ans: 3

11. Width of attached gingiva is thinnest at ?

  1. 1st Premolar
  2. Central Incisor
  3. Lateral Incisor
  4. 1st Molar

Ans: 1

12. The first clinical sign in gingivitis is ?

  1. Change in the color of gingiva
  2. Change in the contour
  3. Bleeding on probing
  4. Change in texture

Ans: 3

13. The first fibers to be destroyed in periodontitis are ?

  1. Free gingival
  2. Oblique
  3. Horizontal
  4. Transeptal

Ans: 1

14. The index in which the tooth is divided into 9 segments is ?

  1. Patient Hygiene performance index
  2. Plaque index of Stilness and Loe
  3. Modified  Navy Plaque Index
  4. Glass criteria in estimating dental plaque

Ans: 3

15. PMA index assesses ?

  1. Gingival disease
  2. Periodontal disease
  3. Dental caries
  4. Root caries

Ans: 1

16. Environmental factor in causation of dental caries is ?

  1. Streptococcus mutans and Plaque
  2. Xerostomia and Gingival recession
  3. Nutrition, Fluoride uptake and Tooth Brush
  4. Pit and fissure caries

Ans: 3

17. Pellicle consists of  ?

  1. Salivary glycoproteins attached to the tooth surface
  2. Contains debris and microorganisms
  3. Contains debris, microorganisms and desquamated cells
  4. All of the above

Ans: 1

18. A patient has an assymptomatic painless burrowing ulcer in the palate. He might be suffering from ?

  1. Syphilis
  2. Tuberculosis
  3. Histoplasmosis
  4. Actinomycosis

Ans:

19. Panoramic view of the mandibular of a patient with history of trauma shows 2 fractures lines at the angle of the mandible. It is most probably due to ?

  1. Oblique fracture
  2. Artifact
  3. Double fracture
  4. None of the above

Ans: 1

20. a 13yr old person reports to the clinic 3 to 4 hours after fracturing his crown with pin point exposure of the pulp. Following should be done ?

  1. Pulpectomy
  2. Clean the area, isolate and restore it normally after capping the pulp
  3. Clean the area, isolate, immediate capping of pulp and measurement for a complete crown
  4. Clean and check for vitality before doing any treatment

Ans: 2

21. Apexogenesis is ?

  1. Induces root formation in a vital tooth
  2. Natural root formation in a vital tooth
  3. Root formation with Ca(OH)2 & CMCP
  4. Root formation induced in a non-vital tooth

Ans: 2

22. The union of cementum to alveolar bone is called as ?

  1. Ankylosis
  2. Gomphosis
  3. Hypercementosis
  4. Concrescence

Ans: 1

23. A Person suffered a dislocated fracture in the Premolar region. After 4 yrs, he develops pain in this area which on palpation reveals a soft modular swelling with excrutiating pain. It is ?

  1. Neurofibroma
  2. Traumatic neuroma
  3. Hemangioma
  4. None of the above

Ans: 2

24. In a 2 to 3yr old child, a bluish dome shaped swelling on the inner side of the lip is most probably ?

  1. Hematoma
  2. Mucocele
  3. Hemangioma
  4. None of the above

Ans: 2

25. A flat circumscribed pigmented lesion of the skin is ?

  1. Papule
  2. Macule
  3. Nodule
  4. Bullae

Ans: 1

26. Hormones FSH & LH of anterior pituitary gland acts on ?

  1. Testis
  2. Ovaries
  3. Both testis and ovaries
  4. Adrenal Cortex

Ans: 3

27. A deep pit lined by enamel seen in the lingual surface of maxillary lateral incisor is most likely to be ?

  1. Dens in Dente
  2. Enamel Hypoplasia
  3. Talons Cusp
  4. Enamel Pearl

Ans: 1

28. Amalgam is most resistant to which type of stress ?

  1. Tensile stress
  2. Compressive stress
  3. Shear stress
  4. None of the above

Ans: 2

29. The component of a prosthesis which opposes the action of the retentive component is called ?

  1. Reciprocation
  2. Passivation
  3. Inversion
  4. Duplication

Ans: 1

30. Scar formation occurs on healing of ulcer in ?

  1. Pemphigus
  2. Secondary herpetic stomatitis
  3. Recurrent apthous major
  4. All of the above

Ans: 3

31. Diffuse erythema (pinpoint petichiae) and white patches in smokers palate occurs due to ?

  1. Complete obstruction to minor salivary glands
  2. Keratinization with partially occluded minor salivary glands
  3. Diffuse parakeratinization of the palate
  4. Excessive orthokeratinization of the palate

Ans: 2

32. Toothbrush gingival massaging will increase the blood supply in ?

  1. Epithelium of the gingiva
  2. Basal layer of the gingiva
  3. Lamina Propria
  4. Pulp

Ans: 3

33. Dental floss is used in which type of embrassure ?

  1. Type I
  2. Type II
  3. Type III
  4. Type IV

Ans: 1

34. All of the following structures constitute proprioceptors, except ?

  1. TMJ
  2. Periodontal ligament
  3. Pulp
  4. Bone

Ans: 3

35. Pseudo pocket is seen in the following ?

  1. Base of the pocket lies on the cementum
  2. Base of the pocket lies on the alveolar bone
  3. Gingivitis
  4. Periodontitis

Ans: 3

36. A 30 year old patient underwent resection of mandible for the treatment of ameloblastoma. The best graft is ?

  1. Free iliac creast graft
  2. Free vascularized iliac crest graft
  3. 6th rib
  4. Allograft of the bone

Ans: 2

37. After giving inferior alveolar nerve block, Trismus is most likely due to ?

  1. Irritation of medial pterygoid
  2. Needle lying deep to the periosteum
  3. Injection in parotid near facial nerve
  4. Irritation of lateral pterygoid

Ans: 3

38. White Spongy Nevus is ?

  1. Scrapable
  2. Precancerous
  3. Often Painful
  4. No treatment

Ans: 4

39. Hyperplastic pulpitis in a primary tooth occurs due to ?

  1. Chronic inflammation of the pulp
  2. Overgrowth of the pulp tissue
  3. Necrosis of the pulp
  4. None of the above

Ans: 1

40. Oral submucous fibrosis is ?

  1. Pre malignant condition
  2. Treated with antibiotics
  3. Seen in elderly
  4. Irreversible

Ans: 1

41. Actinobacillus Actinomycetemcomitans will cause ?

  1. Acute Periodontitis
  2. Chronic Periodontitis
  3. Juvenile Periodontitis
  4. ANUG

Ans: 1

42. NaF inhibits glycolysis by inhibiting the enzyme ?

  1. Enolase
  2. Aldolase
  3. Catalase
  4. Dehydrogenase

Ans: 1

43. Force of Condensation of direct gold depends on ?

  1. Angulation of the condenser to the cavity wall
  2. Surface area of the condenser
  3. Bulk of the surrounding teeth
  4. Temperature at which the gold is annealed

Ans: 2

44. Bitewing radiograph is useful to detect all of the following except ?

  1. Incipient caries
  2. Recurrent Caries
  3. Periapical abscess
  4. Resorption of alveolar crest bone

Ans: 3

45. NOMA (Cancrum Oris) is ?

  1. Ulcerative Stomatitis
  2. Gangrenous Stomatitis
  3. Necrotizing Stomatitis
  4. Vincent’s Stomatitis

Ans: 2

46. Herpangina is caused by ?

  1. Herpes Virus
  2. Coxsackie A16
  3. Paramyxovirus
  4. Epstein barr Virus

Ans: 2

47. Chronological age is related to ?

  1. Dental Age
  2. Skletal Age
  3. Physiological age
  4. Not related to dental and skletal age

Ans: 4

48. During the formation of primary teeth ?

  1. Enamel forms more cervically than dentin
  2. Enamel forms faster than dentin
  3. Dentin forms faster than enamel
  4. Process of their cells remain in contact with each other

Ans: 3

49. What is common between systemic and pulmonary circulation ?

  1. Volume of the circulation per minute
  2. Peripheral vascular resistance
  3. Pulse Pressure
  4. Total Capacity

Ans: 2

50. In maxillary 1st permanent molar, the 2 obtuse angles are  ?

  1. Mesiolingual and Mesiofacial
  2. Mesiofacial and distolingual
  3. Distofacial and Mesiolingual
  4. Distofacial and Mesiofacial

Ans: 3

51. Stafne’s cyst develops from  ?

  1. Infection of Salivary gland in the mandible
  2. Tissue of Odontogenic apparatus
  3. Tissue of the oral mucosa
  4. None of the above

Ans: 4

52. Radiopacity seen at the apex of an endodontically treated tooth is most likely ?

  1. Cemental dysplasia
  2. Sclerosing osteitis
  3. Idiopathic periapical Sclerosis
  4. All of the above

Ans: 2

53. Elevators in exodontia works on the principle of ?

  1. Lever I
  2. Lever I & II
  3. Lever III
  4. Wedge

Ans: 1

54. Terra Alba ?

  1. Gypsum powder added to the Dental Plaster
  2. Component of Modelling Wax
  3. Component of the Model Plaster
  4. Set Gypsum particles added to Dental Plaster

Ans: 4

55. Jarisch-Herxheimer reaction is caused due to administration of ?

  1. Intravenous Pencillin G
  2. Antihistamines
  3. Tetracyclines
  4. Corticosteroids

Ans: 1

56. Cephalometrics is useful in ?

  1. Treatment of malocclusion
  2. Diagnosis and case study
  3. Diagnosis and treatment plan
  4. All of the above

Ans: 3

57. Periodontal surgery may result in ?

  1. Bone regeneration
  2. Pocket elimination
  3. Stabilization of the tooth
  4. None of the above

Ans: 2

58. A radiolucent root canal suddenly disappears at the mid root portion, the most probable diagnosis is ?

  1. Calcifications within the pulp
  2. Bifurcation of the root
  3. Sclerosis of the adjacent bone
  4. Ankylosis

Ans: 2

59. The most common sequale of a tooth that is stabilized after a fracture in the apical third of the root is ?

  1. Remains vital and functional
  2. Resorption
  3. Necrosis
  4. Ankylosis

Ans: 3

60. Anterior belly of Diagastric is supplied by ?

  1. Mandibular nerve
  2. Maxillary Nerve
  3. Facial nerve
  4. Glossppharyngeal nerve

Ans: 1

61. In base metal alloys, corrosion resistance occurs due to ?

  1. Passivity
  2. High fusion temperature
  3. High molecular weight
  4. Co-efficient of thermal expansion

Ans: 1

62. Titanium when added to stainless steel alloy  ?

  1. Protects the alloy by forming an oxide layer
  2. Stabilization of the alloy
  3. Increases the lusture of Stainless steel
  4. Combines with carbon to increase the stability

Ans: 2

63. General growth of the body, mental retardation and eruption of the teeth is retarded bu defiency of ?

  1. Thyroxine hormone
  2. Anterior pituitary hormone
  3. Posterior pituitary hormone
  4. Adrenal cortex

Ans: 1

64. Acromegaly results in ?

  1. Class II div I malocclusion
  2. Class II div 2 malocclusion
  3. Skletal class III malocclusion
  4. Dental Class III malocclusion

Ans: 3

65. Epstein pearls are ?

  1. Keratin pearls in Squamous cell carcinoma
  2. Keratin cysts in the new born
  3. Keratin deposits in the lumen of Odontogenic keratocysts
  4. Cysts from the dental apparatus with the bone

Ans: 2

66. In zinc oxide eugenol cement, olive oil serves the purpose of ?

  1. Decreasing the viscosity of the cement
  2. Decreasing the burning sensation caused by the cement
  3. Increasing the smoothness of the cement
  4. Increasing the setting time pf the cement

Ans: 2

67. The activator used in autopolymerized acrylic resin is ?

  1. Benzoyl peroxide
  2. Teritiary amine
  3. Hydroquinone
  4. Stannous octate

Ans: 2

68. Porcelain is fused to metal ceramics by ?

  1. Mechanical bond
  2. Chemical bond
  3. Both mechanical and chemical bond
  4. None of the above

Ans: 3

69. Centric relation is ?

  1. Maxilla to cranium relationship
  2. Mandible to cranium relationship
  3. Mandible to condyle relationship
  4. Tooth to tooth relationship

Ans: 2

70. Growth of condyle is by ?

  1. Intramembranous
  2. Interstitial growth
  3. Cartilagenous proliferation
  4. Bony apposition

Ans: 3

71. Gonial angle at birth is ?

  1. 110 degrees
  2. 135 degrees
  3. 175 degrees
  4. 145 degrees

Ans: 4

72. Rapid infusion of blood causes ?

  1. Acute left heart failure
  2. Ankle edema
  3. Pulmonary edema
  4. Respiratory Distress

Ans: 3

73. Breathing stops when there is obstruction at the level is ?

  1. Hypothalamus
  2. Medulla
  3. Cerebrum
  4. Cerebellum

Ans: 2

74. Nitrous oxide is ?

  1. A good analgesic but a poor anaesthetic
  2. A good anaesthetic but a poor analgesic
  3. A good analgesic and a good anaesthetic
  4. A poor analgesic and poor anaesthetic

Ans: 1 

75. A well packed pre measured capsule without any leak release mercury during ?

  1. Condensation
  2. Trituration
  3. Carving
  4. Mulling

Ans: 2

76. The dental wax pattern should be immediately invested because ?

  1. Wax distortion occurs
  2. Wax pattern continuously expands
  3. Wax patterns continuously contracts
  4. Drying of wax occurs

Ans: 1

77. POP impression of the occlusal surface of the teeth is called as ?

  1. Primary impression
  2. Anatomic core impression
  3. Occlusal impression
  4. Slash impression

Ans: 1

78. Which of the following drug affects the tooth movement in orthodontic treatment ?

  1. Phenytoin
  2. Asprin
  3. Ibuprofen
  4. Vitamin D

Ans: 2

79. The synchondrosis that fuses last is ?

  1. Intersphenoidal
  2. Sphenooccipital
  3. Sphenoethamoidal
  4. Interocclusal

Ans: 2

80. In Orthodontic treatment, placing the tooth into its normal position results in ?

  1. Esthetics
  2. Esthetics, Function and tooth Placement
  3. Esthetics and occlusion
  4. Esthetics, Occlusion and Stability

Ans: 4

81. In the Mandibular arch, in which tooth maximum lingual inclination is present ?

  1. 1st Premolar
  2. 3rd Molar
  3. Lateral incissor
  4. Canine

Ans: 1

82. The first step to be done in the placement of cast inlay on the tooth is ?

  1. Seating of the inlay
  2. Adapting the accessible margins
  3. Checking the occlusion
  4. Correction of the proximal surface contact areas

Ans: 4

83. A normal tooth after using it as an abutment in a fixed partial denture becomes symptomatic, the tentative diagnosis is ?

  1. Pulpal reaction
  2. Excessive occlusal load
  3. Bony changes
  4. Pressure on Periodontal ligament

Ans: 2

84. The castability of chromium-cobalt base metal alloys when compared to gold based noble metal alloys is ?

  1. More
  2. Less
  3. Equal
  4. Depends on the alloy type

Ans: 2

85. The gas used to solder base metal alloys ?

  1. Natural gas
  2. Natural gas + O2
  3. Acetylene + O2
  4. Natural gas without Oxygen

Ans: 3

86. Asprin is contraindicated in ?

  1. Peptic Ulcer
  2. Person suffering from chicken pox or small pox
  3. Hemmorrhage
  4. All of the above

Ans: 4

87. The site from which Biopsy should not be taken is ?

  1.  When the lesion subsides on local treatment
  2. Area with large, spontaneous enlargement
  3. A pigmented lesion
  4. A white plaque like lesion

Ans: 1

88. Myofunctional appliances are useful in Class II malocclusion with ?

  1. Prognathic maxilla and normal mandible
  2. Prognathic maxilla and retrognathic mandible
  3. Normal maxilla and retrognathic mandible
  4. Retrognathic maxilla and normal mandible

Ans: 3

89. Coefficient of thermal expansion of tooth enamel is closest to ?

  1. Silicate cement
  2. Composite
  3. GIC
  4. Polycarboxylate

Ans: 1

90. The best way to assess the interocclusal clearance after an onlay preperation is ?

  1. Articulating paper
  2. Wax chew in
  3. Depth Cuts
  4. Impression

Ans: 2

91. The impression plaster with lowest viscosity is ?

  1. Plaster of Paris
  2. Agar Agar
  3. Zinc oxide eugenol
  4. Elastomers

Ans: 1

92. Preferred finish line for cast metal crown ?

  1. Shoulder
  2. Chamfer
  3. Shoulder with bevel
  4. Knife edge

Ans: 2

93. The tooth which is least possibly used as an abutment is ?

  1. Endodontically treated tooth
  2. Tooth with short clinical crown
  3. Tooth having short conical roots
  4. Tooth tilted out of line

Ans: 4

94. If the wire is doubled, the deflection is increased by ?

  1. 2 times
  2. 4 times
  3. 6 times
  4. 8 times

Ans: 4

95. The change from reversible pulpitis to irreversible pulpitis occurs by ?

  1. Invasion of micro organisms
  2. Strangulation of pulp
  3. Increase in the local vascular supply
  4. All of the above

Ans: 2

96. Inorganic content of calculus is closest to ?

  1. Enamel
  2. Dentin
  3. Cementum
  4. Bone

Ans: 2

97. As the number of blades present on a carbide bur increases, it will cause ?

  1. Lesser efficiency, smooth surface
  2. Greater efficiency, smooth surface
  3. Lesser efficiency, rough surface
  4. Greater efficiency, rough surface

Ans: 1

98. A patient with cleft lip and cleft palate will have ?

  1. Speech abnormality
  2. Nasal regurgitation
  3. Treated easily by surgical correction
  4. All of the above

Ans: 4

99. Difference between impression plaster and dental stone is in its ?

  1. Solubility
  2. Particle porocity
  3. Chemical composition
  4. Shelf life

Ans: 2

100. In a Balanced occlusion, if the incisal guidance is increased, then there is ?

  1. Increased condylar guidance
  2. Increased curve of spee
  3. Increased plane of occlusion
  4. Cuspal height is decreased formation of Pulpal Abscess

Ans: 2

Latest Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *