APPG 2011 MDSET Question Paper with Answers

Here is the APPG MDSET 2011 solved Question paper – Dental.

APPG MDS 2011 entrance examination Questions and Answers.

Previous APPG Question Papers:

APPG 2012 MDSET Solved Question paper:  APPG 2012 MDSET Question Paper

APPG 2010 MDSET Solved Question paper: APPG 2010 MDSET Question Paper

appg mdset 2011 question paper

APPG MDSET 2011 Question Paper with Answers:

1. Norweign appliance is ?

  1. Bionator
  2. Activator
  3. Frankel
  4. Twin Block

Ans: 2

2. Neural tissue completes its growth by ?

  1. 1-2 years
  2. 6-7 years
  3. 9-10 years
  4. 13-15 years

Ans: 2

3. Safety valve Mechanism is ?

  1. Increased mandibular intercanine width
  2. Increased maxillary intercanine width
  3. Increased incisor width
  4. Increased Mandibular incisor width

Ans: 2

4. Bakers Anchorage is ?

  1. Intermaxillary Elastics
  2. Intramaxillary elastics
  3. Reciprocal anchorage
  4. Reinforced Anchorage

Ans: 1

5. Dentoalveolar ablation ?

  1. Friction from soft tissue
  2. Abfraction
  3. Erosion
  4. Abrasion

Ans: 1

6. Epithelial Rests of Malassez are seen in ?

  1. Poyogenic granuloma
  2. Periapical granuloma
  3. Periapical abscess
  4. Pulp polyp

Ans: 2

7. The best approach to manage thumb sucking in a 9 year old child is ?

  1. Counseling
  2. Reward
  3. Remineder
  4. Tongue Crib

Ans: 4

8.  Varicella Zooster causes ?

  1. Measles
  2. Mumps
  3. Chickenpox
  4. Smallpox

Ans: 3

9. Simplest tooth movement achieved by a removable appliance is ?

  1. Intrusion
  2. Extrusion
  3. Tipping
  4. Translation

Ans: 3

10. Vertical compaction of warm gutta-percha technique was proposed by ?

  1. Grossman
  2. Ingle
  3. Schilder
  4. Cohen

Ans: 3

11. Final product of alginate is ?

  1. Sodium Alginate
  2. Potassium Alginate
  3. Trisodium Alginate
  4. Calcium Alginate

Ans: 4

12. Stages of annealing in order is ?

  1. Recovery, Recrystallization, Grain growth
  2. Recrystallization, Recovery, Grain growth
  3. Grain growth, Recrystallization, Recovery
  4. Melting point, Grain growth, Recrystallization

Ans: 1

13. Which of the following is not included in basal cell nevoid syndrome ?

  1. Calcification of Falx Cerebri
  2. Multiple OKC
  3. Multiple Supernumerary teeth
  4. Bifid Rib

Ans: 1

14. Oral hairy Leukoplakia is caused by ?

  1. Epstein Barr Virus
  2. HPV
  3. CMV
  4. HIV

Ans: 1

15. 18 carat gold means ?

  1. 250 fineness
  2. 500 fineness
  3. 750 fineness
  4. 1000 fineness

Ans: 3

16. Which of the following is the most radiolucent ?

  1. Bone
  2. Dentin
  3. Enamel
  4. Air Space

Ans: 4

17. False about OKC is ?

  1. Thin Capsule
  2. No retepegs
  3. Contain Ghost cells
  4. Keratinizing Squamous Epithelium

Ans: 3

18. Atropine and one of this is extracted from Beladonna Alkaloids ?

  1. Scopolamine
  2. Morphine
  3. Codeine
  4. Pilocarpine

Ans: 1

19. Force per unit area is ?

  1. Strain
  2. Stress
  3. Ductility
  4. Toughness

Ans: 2

20. “Cafe-au-lait” spots are seen in  ?

  1. Apert’s Syndrome
  2. Albright’s Syndrome
  3. Ascher’s Syndrome
  4. Down’s Syndrome

Ans: 2

21. Lock Jaw is seen in infection from ?

  1. Clostridium Tetani
  2. Actinomycetes
  3. Spirochetes
  4. Staphylococcus

Ans: 1

22. Technique used to localize an object or impacted tooth ?

  1. Clark’s technique
  2. Lateral shift technique
  3. Xeroradiography
  4. CT scan

Ans : 1

23. “Ball in Hand” appearance in sailography is seen in ?

  1. Sialadenosis
  2. Sjogrens syndrome
  3. Sailedenitis
  4. Benign Neoplasm of Salivary Gland

Ans: 4

24. White noise is ?

  1. HOME
  2. Voice Control
  3. Audio Analgesia
  4. Operant Conditioning

Ans: 3

25. Flumazenil is the antidote for ?

  1. Paracetamol
  2. Benzodiazepines
  3. Barbiturates
  4. Morphine

Ans: 2

26. Which of the following is an ACE inhibitors ?

  1. Atenolol
  2. Enalapril
  3. Nifedipine
  4. Verapamil

Ans: 2

27. “Adenoid Facies” is seen in ?

  1. Mouth breathing
  2. Thumb Sucking
  3. Tongue Thrusting
  4. Lip Biting

Ans: 1

28. Tic-douloureux is another name for ?

  1. Sphenopalatine neuralgia
  2. Alveolar Osteitis
  3. Trigeminal Neuralgia
  4. Bell’s Palsy

Ans: 2

29. Multiple Supernumerary and impacted teeth are ?

  1. Gardener’s Syndrome
  2. Gorham’s Syndrome
  3. Gorlin-Goltz Syndrome
  4. Turners Syndorme

Ans: 1

30. The process in which micro organisms directly enter into the pulp tissue ?

  1. Diapedesis
  2. Anachoresis
  3. Opsonization
  4. Margination

Ans: 2

31. The amount of saliva secreted per day is ?

  1. 0.5 to 0.75 L
  2. 1-2 L
  3. 1.-2.5 L
  4. 2.5-3.5 L

Ans: 1

32. Rolled out margin s of gingiva is seen in ?

  1. Stillman’s cleft
  2. Mc Calls Festoons
  3. Fenestrations
  4. Dehiscence

Ans: 2

33. The minimum time of removal of elastomeric impression from the mouth is ?

  1. 2 min
  2. 8 min
  3. 12 min
  4. 16 min

Ans: 2

34. Bleaching in non vital tooth results in ?

  1. Cervical resorption
  2. Erosion
  3. Internal Resorption
  4. Apical Resorption

Ans: 1

35. Microorganis seen soon after pelicle formation is ?

  1. Streptococcus Sanguis
  2. Lactobacillus
  3. Streptococcus Mutans
  4. Fusobacterium

Ans: 1

36. Mineral Oxide in Zinc Oxide Eugenol acts as ?

  1. Activator
  2. Plasticizer
  3. Retarder
  4. Accelarator

Ans: 2

37. Gorton’s sign is seen in ?

  1. Lupus Erythematous
  2. Dermatomyositis
  3. Scleroderma
  4. Bells Palsy

Ans: 2

38. Sublingual ulcers in children are seen in ?

  1. Darrier disease
  2. Riga-Fede Syndrome
  3. Syphilis
  4. None of the above

Ans: 2

39. Which of the following contains highest fluoride content ?

  1. Fluoride varnish
  2. Dentifrice
  3. Fluoride gel
  4. Fluoride tooth gel

Ans: 1

40. Grand Rapids & Muskegin study is based on ?

  1. Field trial
  2. Observation studies
  3. Randomized controlled trials
  4. Community trials

Ans: 4

41. LA used in post-operative patients is ?

  1. Lidocaine
  2. Prilocaine
  3. Bupivacaine
  4. Mepivacaine

Ans: 3

42. Which Amino Acid is used to detect the level of collagen synthesis ?

  1. Hydroxyproline
  2. Proline
  3. Lysine
  4. Arginine

Ans: 1

43. Ameloblastoma with Squamous metaplasia ?

  1. Acanthomatous
  2. Basal cell
  3. Granular
  4. Desmoplastic

Ans: 1

44. Odontogenic pain is ?

  1. Tooth and PDL pain
  2. Bone pain
  3. Soft tissue pain
  4. General body pain

Ans: 1
45. Which of the following is most suitable for FPD abutment ?

  1. Molar with conical roots
  2. Single rooted tooth
  3. Large molar with divergent roots
  4. Single rooted tooth with circular cross section

Ans: 3

46. Displacement of fractured segment in parasymphyseal fracture is due to ?

  1. Genioglossus
  2. Geniohyoid
  3. Mylohyoid
  4. Hyoglossus

Ans: 1

47. Angulation for scaling and root planing is ?

  1. 45 degrees
  2. 45-90 degrees
  3. 90 degrees
  4. 0 degree

Ans: 2

48. Scaling Stroke is ?

  1. Short and powerful pull stroke
  2. Moderate to light pull stroke
  3. Moderate to light push stroke
  4. A long pulling stroke

Ans: 1

49. Lava flowing around boulders appearance is seen in ?

  1. Dentin dysplasia II
  2. Dentin dysplasia I
  3. Regional Odontodysplasia
  4. Dentinogenesis Imperfecta

Ans: 2

50. Antony type A and type B are seen in ?

  1. Neurofibroma
  2. Neurilemmoma
  3. Neurofibrosarcoma
  4. Traumatic Neuroma

Ans: 2

51. Infection of decidious tooth will lead to all the following in underlying permanent tooth except ?

  1. Internal resorption
  2. Turners hypoplasia
  3. Dilacerated root
  4. Malformed crown

Ans: 1

52. Functional cusp bevel angulation is ?

  1. 15 degrees
  2. 30 degrees
  3. 45 degrees
  4. 60 degrees

Ans: 3

53. All of the following supply TMJ except ?

  1. External carotid artery
  2. Internal maxillary artery
  3. Transverse facial artery
  4. Branches supplying lateral pterygoid

Ans:  3

54. Steel used in orthodontic wire is ?

  1. Austenite
  2. Martensitic
  3. Ferritic
  4. All the above

Ans: 1

55. Hand instruments are made up of ?

  1. Carbon steel
  2. Nitinol
  3. Stainless steel
  4. Copper

Ans: 1

56. Amount of force in orthodontic movement should be equal to ?

  1. Capillary pressure 20-26 mm of Hg
  2. Arterial pressure 20-30 mm of Hg
  3. Venous pressure
  4. None of the above

Ans: 1

57. The organized soft deposit found adhering to the tooth surface is ?

  1. Plaque
  2. Pelicle
  3. Materia Alba
  4. Calculus

Ans: 1

58. Tomes fibers are derivatives of ?

  1. Odontoblasts
  2. Ameloblasts
  3. Dental papilla
  4. Osteoblast

Ans: 1

59. Glossopalatine salivary glands are ?

  1. Purely serous
  2. Purely mucous
  3. Mixed
  4. Predominantly serous

Ans: 2

60. Oral malodor id detected by ?

  1. Gas chromatography
  2. Gas laser
  3. Perotron
  4. Perioscan

Ans: 1

61. Which of the following is false about Warthins tumour ?

  1. It is also called papillary lymphadenomatosum
  2. It is a salivary gland tumour
  3. It is benign in nature
  4. It is malignant in nature

Ans: 4

62. Most common reason of failure of rest seat is ?

  1. Improper rest seat preparation
  2. Contaminated material
  3. Distorted occlusal rest
  4. Excessive occlusal forces

Ans: 1

63. Which of the following is seen in patients with low caries index ?

  1. High salivary IgA
  2. Low salivary IgA
  3. High salivary IgG
  4. Low salivary IgG

Ans: 1

64. In gnathostatic models , maxillary cast is oriented parallel to ?

  1. F-H plane
  2. S-N plane
  3. Mandibular Plane
  4. Maxillary Plane

Ans: 1

65. Which of the following components of balanced occlusion are frequently altered by dentist ?

  1. Cuspal inclination, condylar guidance
  2. Incisal guidance, cuspal inclination
  3. Plane of orientation, curve of Spee
  4. Compensatory curve, Cuspal Inclination

Ans: 2

66. Explorer is used to ?

  1. Measure, locate and mark pockets
  2. Removal of Supragingival debris
  3. Location of sub-gingival calculus and caries detection
  4. Scaling and Root planing

Ans: 3

67. Width of attached gingiva is measured from ?

  1. Marginal gingiva to mucogingival junction
  2. Marginal gingiva to vestibular sulcus
  3. Base of gingival sulcus or pocket to mucogingival junction
  4. Tip of interdental papilla to mucogingival junction

Ans: 3

68. Stippling is due to ?

  1. Lamina propria contiguity with the mucoperiosteum of bone
  2. Alternate protuberances and depressions on gingival surface
  3. Drying of gingiva
  4. Trauma to the gingiva

Ans: 2

69.  Which of the following polishing agents is used in high noble metal alloys ?

  1. Rouge
  2. Tin Oxide
  3. Pumice
  4. Kieselguhr

Ans: 1

70.  Blue colored gingiva is due to ?

  1. Venous Stasis
  2. Pigmentation
  3. Increased Blood flow
  4. Decreased Keratinization

Ans: 2

71. Late exfoliation of deciduous teeth will lead to the eruption of the permanent predecessor ?

1.    Facial to normal position

2.   Lingual to normal position

3.   Mesial to normal position

4.   Distal to normal position

Ans: 2

72. Number of times an individual swallows per day ?

1.    200

2.   400

3.   600

4.   800

Ans: 3

73. All the following bones are involved in Cranial Base except ?

1.    Mastoid

2.   Ethmoid

3.   Sphenoid

4.   Basio-Occipital

Ans: 1

74. In distal extension partial dentures, relining is indicated when ?

1.    When occlusion is not stable

2.   When occlusion is not stable and rocks along the fulcrum line

3.   Patinet complains of loose dentures

4.   All of the above

Ans:3

75. Which of the following is correct about enamel crystals ?

1.    Same as dentin crystals

2.   Contains organic portion in the centre

3.   Roughly hexagonal in shape

4.   5 Microns in size

Ans: 3

76. Counter irritant decreases (deep effect) ?

1.    Pain

2.   Touch

3.   Pressure

4.   Irritation

Ans: 1

77. Which of the following acts as a central Sympatholytic ?

1.    Adrenaline

2.   Noeadrenaline

3.   Dopamine

4.   Clonidine

Ans: 4

78. Cross linking agent in denture base resin is ?

1.    Glycol Dimethacrylate

2.   Dibutyl Pthalate

3.   Hydroquinone

4.   None of the above

Ans: 1

79. Pulp Capillary pressure ?

1.    14 cm of H2O

2.   25 cm of H2O

3.   80 cm of H2O

4.   120 cm of H2O

Ans: 1

80. The form is gold recently developed, which becomes harder after condensation ?

1.    Platinized foil

2.   Mat gold alloyed with calcium

3.   Electrolytic precipitate of gold

4.   Mat gold

Ans: 2

81. The minimum thickness of the base to provide thermal protection ?

1.    0.5 mm

2.   1 mm

3.   1.25 mm

4.   >0.75 mm

Ans: 4

82. Lingual plate is indicated in all, except ?

1.    Periodontally weakened tooth

2.   Anterior ridge resorption

3.   High lingual frenum

4.   Vestibule of more than 8mm

Ans: 4

83. Mineral essential for Hb synthesis ?

1.    Copper

2.   Sodium

3.   Potassium

4.   Phosphorus

Ans: 1

84. Endodontic treatment comes under ?

1.    Etiotropic phase

2.   Restorative phase

3.   Surgical phase

4.   Maintainance phase

Ans: 3

85. Etching of porcelain ceramic restoration is usually done by ?

1.    Phosphoric acid

2.   Hydrochloric acid

3.   Hydrofluoric acid

4.   Polyacrylic acid

Ans: 3

86. Which of the following is not seen in “Bells Stage” ?

1.    Stellate reticulum

2.   Stratum intermedium

3.   Enamel knot

4.   Dental papilla

Ans: 3

87. Dry ice is ?

1.    Frozen CO2

2.   1,1,2,2 tetrafluoroethylene

3.   Ethyl fluoride

4.   Dichlorodifluoromethane

Ans: 1

88. Sequence of steps in RPD ?

1.    Axial Contouring, guide plane, rest seat

2.   Axial contouring, rest seat, guide plane

3.   Guide plane, axial contouring, rest seat

4.   None of the above

Ans:  3

89. Micro organisms which grow in the presence or absence of oxygen ?

1.    Microaerophilic

2.   Facultative anaerobic

3.   Obligate aerobic

4.   Anaerobic

Ans: 2

90. Metastatic tumours in maxilla invade ?

1.    Maxillary Sinus

2.   Anterior part of hard palate

3.   Posterior hard palate

4.   Maxillary tuberosity

Ans: 4

91. The stimulus which provokes pain easily ?

1.    Analgesia

2.   Allodynia

3.   Dysasthesia

4.   Hyperpathia

Ans: 4

92. Index areas are ?

1.    Alveolar support areas that disclose the reaction of bone to additional stresses

2.   Areas which respond earlier to pathologic changes

3.   Alveolar bone areas which respond to treatment

4.   None of the above

Ans:1

93. In composite curing, light should be kept at a distance of ?

1.    1mm to the resin surface

2.   3mm to the resin surface

3.   4mm to the resin surface

4.   5mm to the resin surface

Ans: 1

94. Which of the following is not true about axonotmesis ?

1.    Impairment of both sensory and motor function

2.   Wallerian degeneration

3.   Intact Neural sheath is not present

4.   Reversible loss, which will be regenerated in 6-8 weeks

Ans: 3

95. Following is not a property of Composite ?

1.    High Shrinkage

2.   High abrasion resistance

3.   Low coefficient of thermal expansion

4.   Low micro leakage

Ans: 3

96. The following is not a technique in porcelain veneer fabrication ?

1.    Incremental build up

2.   Porcelain wax technique

3.   Direct porcelain technique

4.   Platinum foil technique

Ans: 1

97. All of the following are used in the manufacture of ligature clips except ?

1.    Titanium

2.   Stainless steel

3.   Polydioxone

4.   Nickel-Titanium

Ans: 4

98. Lateral Skull view of palatal tori is used to know ?

1.    Extent

2.   Pneumatization

3.   Bone pattern

4.   Location

Ans: 3

99. Wound healing is not impaired in ?

1.    Immunocompromized/diabetes

2.   Secondary infection

3.   Skin incision given parallel to langer’s lines

4.   Incomplete wound debridement

Ans: 3

100. Palatopharyngeal incompetence is treated by ?

1.    Palatal lift prosthesis

2.   Obturator prosthesis

3.   Pharyngeal speech prosthesis

4.   Pharyngeal bulb prosthesis

Ans: In this both 1 and 3 are correct

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *